Årsmöte 2023

Hej fantastiska makers, kreativa konstnärer och geniala hackers!

Boka lördagen den 18:e november i era kalendrar! Då välkomnar vi er alla till Linköping för den årliga träffen för alla svenska makerspaces, hackerspaces, konstnärskollektiv, game hubs, innovation labs, fablabs och uppfinnarverkstäder. Vi samlas för en dag fylld med kreativitet, lärande, och gemenskap vid Makerspace Linköping, beläget på Fridtunagatan 24.

Anmälan: https://buytickets.at/makersofsweden/1056743

Här är vad du kan förvänta dig:
🚀 MOS-brickan: Kickstarta lördagen med intressanta föreläsningar och öppna diskussioner. Vi öppnar redan kl 9 med guidade turer av vårt makerspace, fika och Open Space (vårt öppna mötesformat om precis det du själv brinner för)
Första föreläsningen börjar kl. 11 om hur generativ AI kan användas i kreativt skapande. Missa inte detta!

🤖 Battlebots Final: Om du föredrar spänning, häng med i finalen av Battlebots som äger rum samtidigt som riksmötet börjar kl. 13:15.

🖥️ Djupdyk i maker-möjligheter: Hemligheterna i Raspberry Pi 5! Dessutom utställning med andra maker-grejer: Arduino, ESP32, etc.

🌎 Makers i andra länder: Maker-kulturen i Sydkorea

🍽️ Dinner with a Stranger: Avsluta dagen med en spännande middag där du får chansen att nätverka och träffa nya vänner!

🎨 Bring Your Own Make: Ta med dig dina egna projekt eller bilder/videos och visa upp dem. Tävla om fina priser från Electrokit!

🎮 Game Jam: Utforska indiespelvärlden genom att besöka Game Jam som pågår hela helgen i samma byggnad.

🏨 Boende: Det finns flera trevliga boenden i närheten, som Valla Vandrarhem, Hilma Winblads Bed & Breakfast, samt Best Western and Hotel.

Anmälan
Glöm inte att anmäla dig på https://buytickets.at/makersofsweden/1056743
För er som reser långt, arrangerar vi en gemensam middag redan kl. 18:00 på fredagen, restaurangdetaljer skickas ut till de anmälda!

Open Space Diskussioner
Parallellt med föredrag och årsmöte, delta i öppna diskussioner kring frågor som engagemang, säkerhet, finansiering och mycket mer i ett ”Open Space” format.

Guidade Visningar
Få en guidad tur i Linköpings Makerspace och lär dig mer om de olika områdena som textilslöjd, 3D-printing, träverkstad, metallverkstad, fräsar och laserskärare.

På lördagen öppnar vi kl. 9:00 för registrering, guidade visningar och en dag full av inspirerande aktiviteter. Ladda upp för en dag fylld med skapande, innovation och fantastiska möten!

Vi ser fram emot att välkomna er till Linköping för en dag som firar gemenskapen och kreativiteten hos Sveriges maker-kultur. Dela gärna detta event med era vänner och kollegor i maker-rörelsen!

Årsmöte 2022

Den 10:e December är det dags igen för Årsmöte. Den här gången in hos Helsingborg Makerspace.

Det kommer självklart finnas möjlighet att delta digitalt för de som inte har möjlighet att resa till Helsingborg. Vi kommer att skicka ut möteshandlingar senast 3 veckor innan mötet, och i samband med det även återkomma med vald digital lösning för mötet.

Till riksmötet har varje medlemsorganisation rätt att utse upp till tre ombud som har rösträtt på riksmötet. Men ni får naturligtvis vara fler personer som deltar på mötet.

Ni har även möjlighet att skicka in motioner till riksmötet. De ska vara oss tillhanda senast 4 veckor innan riksmötet (det vill säga senast 12:e november). Förslag som inkommer efter den 12:e november kan tas upp på mötet under övriga frågor.

Vill du söka styrelsen för Makers of Sweden 2023, eller nominera någon du känner, kontakta gärna valberedningen.

Styrelsen 2022

Detta är Styrelsen i Makers of Sweden 2022

Fredrik Löfgren (Ordförande MoS)

Var med och startade upp Makerspace i Linköping 2015 och sitter även som ordförande för den lokala föreningen i år. Har varit ordförande för riksförbundet senaste 2 åren och har som ambition att inventera vilka makerspaces vi har i Sverige nu, och vad de önskar få från oss som förbund. I övrigt driver jag flera företag som arbetar med olika buzzwords som AI, Metaversum, VR och robotik. Älskar att skapa saker som ingen upplevt tidigare, och att göra avancerad teknik lättillgänglig till allmänheten

Pelle Nilsson (Kassör)

Var med och startade upp Sundsvall Makerspace 2017 sitter fortfarande med i styrelsen där och fixar med de mesta där, i Makers of Sweden är jag kassör sedan 2020 har nog varit med i styrelsen sedan 2019 tror jag. I övrigt är jag uppväxt i en familj där datorer och elektronik å lite jordbruk alltid var närvarande  så lite ”maker” på olika sätt har man väl varit sedan man var liten på nått sätt, pillat med de mest olika saker.

Stefan Aurusell (Ledamot)

Från Makerspace Västra Mälardalen. Pensionerad elektronikingenjör från 50-talet. Yrkesmässigt ca ¼ konstruktion av mekatronik, 2/4 projekt och projektledning plus ¼ entreprenörs äventyr. Som pensionär har jag huvudsakligen pysslat med skrivande och föreningsliv samt byggt ett hus tillsammans med frugan. Har rest pinsamt mycket i arbetet och ser fram mot internationella maker-kontakter. Växte upp i en tid då alla orter hade mötesplatser för teknikintresserade. Blev mycket illa berörd när jag som pensionär upptäckte att dessa försvunnit och insåg att Svensken under 40 inte byter ungslampan själv! Makerspace och STEM-skolor är extremt viktiga om vi skall få till det teknikkunnande som framtiden kräver.

Dimitrij Aleshkov (Ledamot)

Från Helsingborg Makerspace, verksam i Helsingborg och Berlin. Älskar startups och galna ideer! Geocachare, Scoutledare, ledare i flera idrottsföreningar och far till 3 döttrar. Älskar att resa och lära känna nya platser och nya människor. Tycker att makerkultur har ännu mer potential för att hjälpa förbättra denna världen.

Jannike Lindbergh (Ledamot)

Var med och startade upp Skellefteå Makerspace, SkeMake, 2015 och har varit ordförande för föreningen sedan 2016. Var även med vid uppstarten av MoS och satt som ledamot i styrelsen första året och är nu tillbaka igen. Brinner för att få fler att upptäcka making och sin egen kreativitet, att kunna skapa själv. Är utbildad industridesigningenjör och gillar att skapa digitalt och fysiskt (när tiden finns mellan 3 barn, föreningar och jobb) och älskar maskiner och robotar. Började med 3d-printing, lite enkel elektronik och senaste maskintillskottet är en skärplotter. Jobbar till vardags som näringslivsutvecklare.

Andreas Axelsson (Ledamot)

 

Mattias Svedjevik (Ledamot)

Ledamot i Skellefteå Makerspace i en bunt år nu. Varit ledamot i Makers of Sweden nästan lika många år. Arbetat som webbutvecklare men gått över till Game Designer. Är väldigt kreativ på fritiden och ideér finns det gott om.

Johan Pettersson (Suppleant)

Från Sundsvall Makers. Johan var med och grundade den lokala makerföreningen i Sundsvall och har varit dess kassör sedan grundandet, 2017. Han har även varit suppleant i MoS sedan 2018. På dagtid är han en elektriker som han skolade om sig för och har nu jobbat som det sedan 2019. På fritiden så blir det inte mycket kreativt skapande för Johan utan mest ett tillgängliggörande för den lokala föreningens medlemmar så som programmering av webshop, medlemsregister samt statistik urtagning ur dessa och visst maskinellt underhåll.

Sophie Landwehr Sydow (Suppleant)

Från Stockholm Makerspace. Sophie är designforskare och doktorand inom människor- datorinteraktion och har de senaste åren forskat kring makerrörelsen. Hon har särskilt fokuserat på makers upplevelser, interaktion och deras samspel med material och maskiner. Sophie har erfarenhet av styrelsearbete och aktiviteter på makerspace, inom MoS och Makertjej.

Riksmöte 2021 Den 11 december

Styrelsen för Makers of Sweden kallar härmed till riksmöte den 11e december 2021. Värd för årets möte är den nystartade föreningen Makers of Västerås (http://makersvasteras.se/).

Exakt schema för dagen kommer vi att återkomma med, men vi siktar på att starta själva riksmötet vid 13:00 och det kommer även finnas möjlighet att delta digitalt för de som inte har möjlighet att resa till Västerås.

Till riksmötet har varje medlemsorganisation rätt att utse upp till tre ombud  som har rösträtt på riksmötet. Men ni får naturligtvis vara fler personer som deltar på mötet. Anmäl gärna era ombud genom att svara på det utskick ni fått i er mail.

Ni har även möjlighet att skicka in motioner till riksmötet. De ska vara oss tillhanda senast 4 veckor innan riksmötet (det vill säga senast 13e november). Förslag som inkommer efter den 13e november kan tas upp på mötet under övriga frågor.

Vill du söka styrelsen för Makers of Sweden 2022, eller nominera någon du känner, kontakta gärna valberedningen på linus@kalmarmakerspace.se

Riksmöte den 12 december

Dags för ett riksmöte i Makers of Sweden, den 12e december 2020 kl 12:00.

Formell värd för mötet är Sundsvall Makers (http://sundsvallmakers.se/), men med tanke på rådande pandemi kommer mötet ske digitalt i år, Exakt hur det kommer gå till kommer vi återkomma till så håll koll på denna sidan då den kommer uppdateras allt eftersom bitarna faller på plats.

Till riksmötet har varje medlemsorganisation rätt att utse upp till tre ombud  som har rösträtt på riksmötet. Men ni får naturligtvis vara fler personer som deltar på mötet. Anmäl gärna era ombud genom mail till ordförande i Makers of Sweden.

Ni har även möjlighet att skicka in motioner till riksmötet. De ska vara oss tillhanda senast 4 veckor innan riksmötet (det vill säga senast 14e november). Förslag som inkommer efter den 14e november kan tas upp på mötet under övriga frågor. Enklast är att skicka motioner på vändande post till den här adressen.

Vill du söka styrelsen för Makers of Sweden 2021, eller nominera någon du känner, kontakta gärna valberedningen.

Vi kan även nämna att ledare från Sundsvall Makers kommer hålla ett litet föredrag om vår GeekGirl verksamhet, spana in denna film för att få en introduktion.

Riksmöte den 7-8 december i Linköping

Välkomna till Makers of Swedens riksmöte på lördag och söndag den 7-8 december 2019 i Linköping. Dags att träffas och planera för hur vi kan jobba för att underlätta kreativt skapande i Sverige och att driva sitt makerspace!

Årets riksmöte huseras hos MakersLink och kan man inte komma så går det bra att delta i själva årsmötet online via strömmad video med röstning via chatt.

Vill du ha mer information kan du kontakta info@makerslink.se

Anmälan

Anmäl ditt deltagande här

Schema för Lördag 7/12

 

11:00 – 11:30 Välkommen, lunchbeställning och rundvandring i Makerspace linköping

11:30 – 12:00 Nation of Makers, inspirationsföreläsning, Erik Cederberg

12:00 – 13:00 Lunch

13:00 – 16:00 Riksmöte (årsmötesformalia, styrelseval, ekonomi etc) följt av öppen diskussion. 

16:00 – 18:00 Speedmaking (skapa tillsammans) + mikro-maker-faire (visa saker du skapat)

18:00 –  Äta hämtmat

“senare” – Maker-öl (någonstans)

 

Schema för Söndag 8/12

9:00 -10:00 Makerfrukost: “Show & tell”, mikroföreläsningar samtidigt med frukost

 •  Extreme bike makeover – omvänd cykel – Erik Håkansson Kjellman
 • Upptäck robottävlingar för alla åldrar – Fredrik Löfgren

 • Fler mikroföreläsningar aviseras på plats

 

10:00 – 11:00 Parallella workshops, del 1

 • Produktutveckling med CAD, Nybörjarintroduktion – Kristofer Skyttner
 • ICEBreaker Open Hardware FPGA – Mattias Wingstedt
 • Läder & knopar – Eric Hampusgård
 • CNC intro for beginners with x-carve (English) – Andreas Dassel

11:00 – 12:00 Parallella workshops, del 2

 • Intro till träverkstaden – Bo “Bobo” Taube Nicolin
 • Avancerad CAD & Geometri – Kristofer Skyttner
 • Nybörjarintroduktion till 3D-print – Junior Asante
 • Läder & knopar (repris) – Eric Hampusgård

12:00-13:00 Lunch och umgänge

13:00- Makerhäng + skapa maker-året 2020, + möjlighet för möten i intressegrupper

(avresa möjlig från 13 vid behov)

Showroom stängs ca 17:00 på söndagen. (MakersLink är kanske öppet längre)

Anmäl dig till Stockholm Makerfaire 9-10 maj 2015!

Den 9-10 maj är det dags för 2015 års upplaga av Stockholm Makerfaire. Till Stockholm Makerfaire är du välkommen att visa upp dina projekt och/eller arrangera interaktiva aktiviteter på Maker-tema.

För att anmäla intresse går du in på den här länken!

Här nedan kan du se en film från förra årets Stockholm Makerfaire, som Stockholm Makerspace var partner till. Där träffade vi även på många representanter från Maker-initativ runtom i Sverige, vilka vi hoppas se igen i maj i år!

 

För mer bilder från Stockholm Makerfaire 2014, läs på Stockholm Makerspace blogg:

Häng med till Stockholm Makerfaire 2014

Stockholm_Makerfaire

Berätta om ditt Makerspace eller Maker-initiativ!

Känner du tilll ett Makerspace eller Maker-initativ som inte finns med här på Makers of Sweden?

För att samla in information om kända Makerspace och Maker-initativ skapade vi detta FORMULÄR i Google Docs – Informera om ditt Makerspace / Makerinintativ, klicka på länken och fyll i information om det Makerspace eller initativ du vill berätta om så fyller vi på informationen på hemsidan allt eftersom.

Tack för att du hjälper oss samla in information som gör det lättare för allmänheten att hitta till sitt närmsta Makerspace!

/Stockholm Makerspace genom Filippa Malmegard och Erik Cederberg

 

Välkommen till ”Makers of Sweden”

Välkommen till ”Makers of Sweden”! Här på ”Makers of Sweden”-bloggen är förhoppningen att du i framtiden ska kunna läsa inlägg från Makers och Makerspace runtom i Sverige, för att verkligen inse den dynamiska mångfalden och energin i Maker-Sverige.

 

Vad vill vi med Makers of Sweden?

 • Genom Makers of Sweden hoppas vi, på ett levande sätt, berätta för allmänheten om Makerkultur, och hur den yttrar sig i Sverige. Vi hoppas även att nyfikna individer ska kunna hitta information om sitt närmaste Makerspace, och kanske bli inspirerad att engagera dig i ett.
 • Genom Makers of Sweden, vill vi även skapa en stödjande hub för alla som engagerar sig Maker-rörelsen i Sverige. Genom att synliggöra och digitalt knyta samman intiativen vill vi möjliggöra att vi lättare kan dela kunskap, idéer och verktyg för att lära av varandras erfarenheter och gemensamt bygga ett välmående, kreativt Maker-Sverige.
 • Slutligen hoppas vi även att ”Makers of Sweden” ska kunna illustrera initativkraften och potentialen i Maker-Sverige. Vi är nämligen övertygade om att Maker-kultur inte bara stärker individer, platser och städer utan även bidrar till Sveriges innovationskraft, något vi gärna vill utforska vidare och illustrera med exempel på entreprenörskap och innovationer som fötts på Makerspaces runtom i Sverige.

/Stockholm Makerspace (genom Filippa Malmegard och Erik Cederberg)